Nicon muutostukivalmennus osana lainmukaista muutosturvaa
Voit hyödyntää valmennusta täyttämään työnantajan velvollisuudet lainmukaisesta muutosturvasta, joka velvoittaa tukemaan irtisanottuja työntekijöitä tarjoamalla työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta.
Muutosturvavalmennusta koskeva velvoite koskee työnantajaa silloin, kun:
- irtisanominen on tapahtunut tuotannollisista tai taloudellisista syistä
- työnantajalla on vähintään 30 työntekijää
- irtisanottujen henkilöiden työsuhde on kestänyt vähintään viisi vuotta
Tällainen työllistymistä edistävä valmennus tai koulutus voi olla ryhmä- tai yksilövalmennusta ja sen tulee vastata arvoltaan työntekijän yhden kuukauden palkkaa tai organisaation toimipaikan keskimääräistä palkkaa, riippuen siitä kumpi on suurempi.
Muutosturva täydentyi 2023 alussa vahvistetulla muutosturvalla, jonka tavoitteena on nopeuttaa 55 vuotta täyttäneiden uudelleentyöllistymistä. Vahvistettu muutosturva koostuu muutosturvarahasta ja muutosturvakoulutuksesta. Muutosturvarahan maksaa työttömyyskassa tai Kela.
Työntekijän muutosturvaan kuuluu myös oikeus palkallisiin vapaisiin, jolloin voi hakea töitä, osallistua työllistymissuunnitelman tekoon tai työllistymistä tukeviin valmennuksiin ja koulutuksiin. Vapaan pituus on 5–20 päivää irtisanomisajan pituuden mukaan.
Muutostukivalmennus sopii kaikkiin organisaation muutostilanteisiin
Nicon muutostukivalmennus (erityisesti osa 2) soveltuu, irtisanomistilanteiden lisäksi, myös muihin organisaation muutostilanteisiin ja ammattaidon kehittämiseen. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi organisaation uudelleenjärjestelyt, esimiestyön tuki, seuraajasuunnittelu, uudelleensijoittamisen tuki, yksilön urasuunnittelun tuki tai potentiaalin löytäminen jne.
Kaikissa näissä tilanteissa ulkopuolinen valmennuspalvelu voi tuoda uusia näkökulmia verrattuna talon sisällä toteutettuihin koulutusohjelmiin.