Valjasta tekoäly työnhaun sparraajaksi
Kuinka voit hyödyntää tekoälyä LinkedIn-profiilin kehittämiseen ja parempaan löydettävyyteen?
Nico osallistui Koko Suomi rekrytoi -viikon tapahtumaan tarjoamalla maksuttomia 45 minuutin LinkedIn-profiilien sparrauksia Teamsissa. Pidimme viikon aikana yhteensä noin 50 Teams-palaveria. Sparraushetkissä jaettiin paljon erilaisia ideoita LinkedIn-profiilien kehittämiseen sekä tehokkaaseen työnhakuun. Tekoäly on ajankohtainen ja tehokas työnhaun työkalu ja siksi koostimme tähän avuksesi muutamia ideoita tekoälyn valjastamisesta työnhaun sparraajaksi.
LinkedIn-profiilin kieli ja oikeinkirjoitus
LinkedIn on englanninkielinen alusta, joten käytetyimmät hakutermit (ainakin IT-alalla) ovat myös englanninkielisiä. Käytä siis LinkedIn-profiilissasi englannin kieltä, niin profiilisi löytyy haetuilla hakusanoilla. Tekoäly auttaa kääntämään tekstit, kuten tiivistelmän ja työkuvaukset, englanniksi. Mikään ei estä kirjoittamasta tekstejä sekä suomeksi että englanniksi.
Tekoälyä kannattaa hyödyntää myös oikeinkirjoituksen tarkistamiseen. Ikävä kirjoitusvirhe roolissa tai ydinosaamista kuvaavassa termissä estää profiilisi löytymisen kyseisillä hakusanoilla haettaessa. Tarkista kuinka tietyt roolit, teknologiat, sertifikaatit ja ohjelmistot kirjoitetaan, ja jos niille löytyy eri kirjoitustapojaversioita ja synonyymejä, käytä niitä molempia profiilissasi.
LinkedIn-profiilin optimointi
Ota LinkedIn-profiilistasi PDF-tiedosto (Oma profiili->Resources -> Save to PDF) tai hyödynnä CV:täsi. Liitä osaamistasi kuvaavat dokumentit luotettavalle AI-alustalle. Kysele tekoälyltä kysymyksiä kuten, mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi sekä mihin rooleihin sopisit. Pyydä tekoälyä kirjoittamaan parempi tai tiiviimpi yhteenveto ja esimerkiksi tehokas otsikko (headline) profiiliisi. Voit pyytää tekoälyä huomioimaan, että tekstit korostavat erityisesti tietyn alan tai roolin vaadittuja osaamisia. Pyydä ehdotuksia eniten haetuista taidoista ja hakusanoista toimialalla tai työtehtävässä ja huolehdi, että osaamistasi kuvaavat sanat löytyvät profiilistasi sekä taidoista (skills) että muista profiilin teksteistä.
Työhakemuksen räätälöinti työpaikkakohtaisesti
Tallenna työpaikkailmoitus Word-dokumentiksi ja vie se sekä osaamistasi kuvaava dokumentti (CV tai LinkedIn-profiili PDF) AI-alustalle. Kysele tekoälyltä, sopisitko kyseiseen rooliin, mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi suhteessa työpaikkailmoituksen vaatimuksiin ja mitä asioita tulisi korostaa työhakemuksessa. Voit pyytää tekoälyä kirjoittamaan hakemustekstin juuri kyseiseen työpaikkailmoitukseen. Muista muokata teksti omannäköiseksi. Huomioithan, että mitä yksityiskohtaisemmin täytetty LinkedIn-profiilisi on, sitä luotettavampia ja laadukkaampia vastauksia saat.
Apua sisällöntuotantoon
Luo itsellesi asiantuntijuuttasi korostava LinkedIn-profiili julkaisemalla sitä tukevaa sisältöä säännöllisesti. Pyydä tekoälyltä ehdotuksia ajankohtaisista aiheista ja ideoita sisältöön. Kirjoita tekstejä ja paranna niitä tekoälyä hyödyntäen. Kun syötät samaan ketjuun tekoälylle riittävästi omaa tekstiä, se oppii pikkuhiljaa kirjoitustyylisi ja pian voit pyytää sitä huomioimaan äänensävysi sen tuottamassa tekstissä. Hyödynnä tekoälyä myös työnhakuun ja verkostoitumiseen liittyvien viestien kirjoittamiseen.
Rajoita tekoälyavusteita
Joskus tekoäly on liiankin avulias ja sen tarjoamia apuja kannattaa rajoittaa. Jos olet hakenut työpaikkaa LinkedInin kautta ja olet antanut LinkedInille luvan lisätä osaamisia LinkedIn-profiiliisi tallentamastasi CV:stä (resume), nämä lisätyt tiedot näkyvät profiilissasi rekrytointia tekeville henkilöille. CV:stä on saatettu poimia ja lisätä irrelevantteja taitoja (skills) sekä lisätietoja työkuvauksiin. Haitalliseksi ominaisuudeksi tämä muodostuu siksi, koska et itse pääse näkemään ja vaikuttamaan lisättyyn sisältöön. Varsinkin silloin, jos taitoja on jo ennestään profiilissa paljon, laajentuu taitolistasi entisestään ja osaamiskuvauksesta saattaa muodostua epäselvä.
Voit poistaa LinkedIniltä luvan lisätä tietoja Resumesta profiiliisi näillä ohjeilla:
- Avaa LinkedIn-profiilisi ja napsauta oikeassa yläkulmassa olevaa ”Me”-kuvaketta.
- Valitse ”Settings & Privacy” (Asetukset ja yksityisyys) pudotusvalikosta.
- Siirry ”Data Privacy” (Tietosuoja) -osioon.
- Valitse ”Job seeking preferences” (Työnhakupreferenssit).
- Napsauta ”Job application settings” (Työhakemuksen asetukset).
- Etsi ” Save resumes and application data” Allow LinkedIn to save your resumes and answers to application questions (Tallenna ansioluettelot ja hakemustiedot) ja kytke se pois päältä.
Lähde: Save your job application information | LinkedIn Help
Luo LinkedIn-profiilista QR-koodi käyntikortiksi
Luo QR-koodi LinkedIn-profiilistasi:
- Avaa LinkedIn-sovellus mobiililaitteellasi.
- Napauta hakupalkin QR-koodikuvaketta LinkedIn-etusivun yläosassa.
- Valitse “Oma koodi” -välilehti nähdäksesi henkilökohtaisen QR-koodisi.
- Tallenna kuva valokuvagalleriaasi.
Lähde: Using a LinkedIn QR Code to Connect with Members | LinkedIn Help
Voit jakaa koodia työhaussa ja lisätä sen vaikka CV:si. QR-koodia mobiililaitteella skannaamalla voit jakaa nopeasti tietosi esimerkiksi rekrytointimessuilla tai muissa vastaavissa henkilökohtaisissa tapaamisissa.
Tekoäly on hyvä renki mutta huono isäntä
Käytä tekoälyä apuvälineenä ja sparrausapuna, mutta ota itse vastuu lopullisesta sisällöstä ja huolehdi tietoturvasta. Huomioi, ettet liitä tekoälyalustalle mitään arkaluontoista tietoa ja että hyödynnät vain luotettavia ja turvallisia tekoälypalveluita. Suosittelemme hyödyntämään dokumentteja, joista olet poistanut omat henkilötietosi.
Helpota rekrytoijien työtä ja paranna mahdollisuuksiasi työllistyä
LinkedIn-profiilia kannattaa ylläpitää ja kehittää jatkuvasti esimerkiksi LinkedInin omaa analytiikkaa hyödyntäen. Hyvin ylläpidetty LinkedIn-profiili ja roolikohtaisesti räätälöidyt työhakemukset auttavat meitä rekrytoijia tunnistamaan tehokkaammin potentiaaliset kandidaatit. Jos uudet työmahdollisuudet kiinnostavat, kannattaa nämä vinkit ottaa heti käyttöön.
Kirjoittaja Minna Ahonen luotsaa Nicossa GuruTori-palvelua. GuruTorilla esitellään vapaita it-alan osaajia suoraan asiakkaille.
Tämä blogi on viimeinen osa LinkedIn-profiilin päivittämistä käsittelevässä blogisarjassa. Katso aiemmat tekstit tästä ja tästä.