Blogi

Työn tehokkuus it-alalla – mistä se on kiinni?

Maarit Meskanen: Projektipäällikön ohjauksessa tekoäly on tehokas työkaveri

Työn tehokkuus it-alalla tarkoittaa meille enemmän kuin vain työnsä hyvin tekemistä. Se tarkoittaa kykyämme saada merkityksellisiä tuloksia mahdollisimman vähällä resurssien käytöllä ja vaivalla.

Työn tehostaminen ei ole aina helppoa, mutta se on ehdottomasti mahdollista ja sen tulokset ovat vaivan arvoisia. Voimme tehostaa it-alan työtä hyödyntämällä älykkäitä teknologioita ja menetelmiä, tukemalla tiimityötä ja kehittämällä jatkuvasti työntekijöiden osaamista. Hallinnan järjestelmällisyydellä ja hyvällä työilmapiirillä on myös merkittävä rooli tehokkuuden optimoinnissa.

Älykkäiden teknologioiden ja menetelmien hyödyntäminen

It-alalla työntekoa voi tehostaa älykkäillä menetelmillä ilman, että se vaatii raskasta työskentelyä. Näitä ovat esimerkiksi:

Pilvipalvelut: Pilvipalvelut mahdollistavat resurssien joustavan skaalautuvuuden, mikä on erityisen hyödyllistä vaihtelevissa työkuormissa. Lisäksi ne parantavat työntekijöidemme yhteistyötä ja mahdollistavat helpon pääsyn työkaluihin ja tiedostoihin mistä tahansa, mikä on erityisen tärkeää globaalissa ja etätyötä tekevässä ympäristössä.

Tekoäly: Tekoäly tarjoaa meille syvällistä data-analyysiä ja automatisoi rutiinitehtäviä. Ennustamme sen tulevaisuudessa hoitavan tiettyjä hallinto- ja ohjelmointitehtäviä merkittävässä määrin automaattisesti. Tämä vaikuttaa siihen, miten me ja muut yritykset sekä yhteiskunta hyödyntää uusia työvälineitä työn tehokkuuden parantamiseksi.

Ketterät menetelmät: Esimerkiksi Scrumissa sovimme tavoitteet ja priorisoinnit jokaiselle sprintille, ja Scrum Master suunnittelee tiimille sopivan määrän työtä kuhunkin sprinttiin. Näin voimme oppia virheistä nopeasti ja suunnata tavoitteet uudelleen. Tämä vähentää hukkaa ja poistaa projektin etenemisen esteitä.

Näiden menetelmien avulla voimme parantaa ajanhallintaa, mahdollistaa joustavan työskentelyn ja vähentää manuaalista työtä. Näin meille kaikille it-alan osaajille jää enemmän aikaa luovuutta ja asiantuntemusta vaativiin tehtäviin.

Hallinnan järjestelmällisyydellä iso merkitys

Yritystasolla ja projektitasolla tapahtuva hallinnan järjestelmällisyys vaikuttaa olennaisesti it-työmme tehokkuuteen. Kun jaamme tehtävät pienempiin osiin, otamme vastuuta, asetamme realistiset deadlinet ja seuraamme työn etenemistä aktiivisesti, parannamme tehokkuutta.

Yritysjohdon tulee ohjailla ja seurata työn tehokkuutta esimerkiksi projektitoimiston, projektisalkkujen mittareiden ja raporttien, strategian toteutumisen mittareiden ja raporttien, OKR-menetelmän, työtä tukevien prosessien ja ohjeistusten sekä asiakastyytyväisyyskyselyiden avulla.

Projektitasolla projektipäällikkö on se, joka seuraa aktiivisesti työn etenemistä ja raportoi siitä projektin ohjausryhmälle.

Tiimityön imu parantaa työstä suoriutumista

Kun viihdymme työssä, suoriudumme siitä paremmin. Kun töihin ja tiimiin on kiva tulla aamulla, työpäivämme alkaa paremmin ja työn teho on suurempi. Tämä pätee riippumatta siitä, työskentelemmekö toimistolla tai etätyöpisteessä.

Jokainen tiimin vetäjä voi parantaa tiimiläisen työsuoritusta kiinnittämällä huomiota hänen motivointiin. Seuraavassa listaan omia vinkkejä:

  • Huomioi tiimiläisten onnistumiset ja anna heille rakentavaa palautetta.
  • Kannusta tiimiläisiä jatkuvaan oppimiseen ja kehittämiseen.
  • Varmista, että tiimiläisillä on tarvittavat resurssit ja työkalut työnsä suorittamiseen tehokkaasti.
  • Luo avoin ja luottamuksellinen työympäristö, jossa tiimiläiset voivat ilmaista ideoitaan ja kysyä kysymyksiä.

Hyvä motivaatio kannattelee työntekijän vireystilaa ja mielenkiintoa työn alla oleviin tehtäviin, mikä tukee tavoitetta tehdä mielekästä työtä ja saada siitä sopiva rahallinen korvaus.

Osaamista kehittämällä löytyy työkaluja työn tehostamiseen

Projektipäällikön työurani ohessa olen aktiivisesti hankkinut lisää osaamista projektinhallinnan eri osa-alueilta sekä yrityksen taloushallinnosta. Olen hyötynyt paljon erilaisista kursseista, SIG-ryhmien toiminnasta ja kollegoiden kanssa keskustelusta esimerkiksi Projektipäivillä.

Lisäksi mentoroinnilla on ollut oma roolinsa ammatillisessa kehityksessä ja olen toiminut myös itse mentorina. Olen huomannut, miten paljon vuosien varrella on kertynyt erilaista piilevää tietoutta ja osaamista. Se on itselle itsestään selvää, mutta vastavalmistuneelle tai työuransa alussa olevalle uutta ja huomaamatonta. Siksi mentorointi voi nostaa työn tuottavuutta merkittävästi.

Avainosaamisen määrittelyllä on suuri merkitys

Kun projektissa on kiire saada nopeasti osaavia asiantuntijoita tiimiin, olen huomannut, että avainosaamisen tarkalla määrittelyllä on valtavan suuri merkitys. Mitä tarkemmin määrittelemme projektimme tarvitseman osaamisen, sitä nopeammin löydämme oikeat asiantuntijat projektiin, ja vältymme turhilta haastatteluilta.

Haastattelen projektitiimin jäsenet ennen valintaa, jotta myös asiantuntija voi esittää kysymyksiä projektista. Samalla voin kertoa hänelle projektin ylätason tehtävistä ja tavoitteista, sekä yhdessä varmistaa, että projektin osaamisvaatimukset täsmäävät. Näin vältymme tilanteelta, jossa asiantuntijan osaaminen ei täysin vastaa tarpeita. Vaikka kokematon oppisi uuden teknologian tai tilalle löytyisi toinen asiantuntija, menetetään silti työaikaa, ja pahimmillaan projektin budjetti ja aikataulut voivat vaarantua.

Nopea reagointi ja tarkkailu takaavat laadukkaan lopputuloksen

Kun reagoimme nopeasti osaamisen puutteisiin, hyödynnämme teknistä konsultointia tai sparrausta ja tarkkailemme projektia, varmistamme sen sujuvan etenemisen. Näin toimimalla huomaamme poikkeukset ja reagoimme pienempiinkin huolestuttaviin asioihin heti. Varmistamme näillä toimintatavoilla, että projektimme pysyy aikataulussa ja budjetissa, ja että lopputulos on laadukas.

Maarit Meskanen, Senior Project Manager, Fujitsu

Haetko projektipäällikköä? Ota yhteyttä meihin, sales@nico.fi

Lue it-osaajien näkemyksiä

- 8.10.2024

Pilviarkkitehtuuri ja vastuunjako: Mitä sinun tulee tietää

Pilviarkkitehtuuri muuttaa merkittävästi vastuunjakoa, ja on tärkeää ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa sinulle asiakkaana. Tässä blogissa kerron, miten pilviarkkitehtuuri vaikuttaa vastuihin ja mitä sinun tulee tietää...

- 7.10.2024

Tarvitsetko apua Azure-arkkitehtuurin suunnittelussa?

Pilvipalvelut ovat merkittävästi muuttaneet tapaa, jolla organisaatiot ratkaisevat liiketoimintahaasteita ja suunnittelevat sovelluksia ja järjestelmiä. Sovellusarkkitehtuurin suunnittelussa on tärkeää löytää tasapaino liiketoiminnan vaatimusten ja teknisten kyvykkyyksien...

- 25.9.2024

Teija Sirko on aina askeleen edellä ja pitää muutosmatkan elossa

Uuden myynnin työkalun käyttöönotto on merkittävä askel yrityksen kehityksessä, ja taitavan konsultin avulla tästä muutosmatkasta voi tulla menestystarina. Teija Sirko-Leväaholla on mairitteleva ura it-myynnin, digitaalisen...

- 20.9.2024

Projektipäällikön ohjauksessa tekoäly on tehokas työkaveri

Tekoälyn kehitys näkyy tällä hetkellä voimakkaimmin toimistotyötä tekevillä, erityisesti niillä, jotka työskentelevät tietokoneilla. Me projektipäälliköt kuulumme tähän työntekijäryhmään. Tänä vuonna tekoäly on ottanut ison harppauksen...

- 5.9.2024

Kansainvälisen projektijohtamisen haasteet ja onnistumiset: Changli Liu kertoo kokemuksistaan

Changli Liu on kartuttanut syvällistä kokemusta ja näkemystä kansainvälisistä it-projekteista, jotka vaativat taitavaa johtamista, tehokasta viestintää ja yhteistyötä. Hän on saavuttanut merkittävää menestystä ja saanut...

- 29.8.2024

Muutos on aina muutos, oli se iso tai pieni

Jos muutoksia yrittää puskea läpi, it-järjestelmähankkeesta voi tulla painajainen. Toisaalta projekti voi sujua kuin vettä vaan – olisiko kyse onnistuneesta muutoksenhallinnasta? ”Ei pidä vähätellä muutosten...

- 31.7.2024

Maarit Meskanen: Scrum-menetelmien käyttö on hyvin palkitsevaa

Projektit tehdään nopeasti ja ketterästi aina kun mahdollista, kun Maarit Meskanen vetää projektia. Maarit on kokenut projektipäällikkö, joka on soveltanut Scrum-menetelmiä menestyksekkäästi useissa projekteissa, erityisesti...

- 8.4.2024

Mobiiliratkaisu digitalisoi hoitotyötä – Antero Vänskä veti kehitysprojektin maaliin

Mobiilisovellukset ovat nousseet tärkeään asemaan terveydenhuollossa. Antero Vänskä veti projektin, jossa hoitotyössä auttavasta Mobi-ratkaisusta kehitettiin versio 2.0. Moni meistä on saattanut hämmästellä, kun hoitaja kesken...

- 14.3.2024

Tunnetko projektien KPI-mittarit? Toivottavasti kyllä!

Projektien toteutustavat vaihtelevat, ja siksi organisaatioiden on tärkeää tunnistaa omalle toiminnalleen olennaisimmat mittarit ja seurattavat parametrit. Useimmat organisaatiot käyttävät joitakin arviointimenetelmiä projektien onnistumisen seuraamiseen. Projektityön...

- 28.2.2024

Azure DevOps hioo softakehitysprosessin huippuunsa

Syvällisesti softakehityksen koukerot tunteva ja kokenut tekninen projektipäällikkö Risto Aarnio-Toivanen vetää projektia, jossa ohjelmistotalon toimintamallia ja -kulttuuria yhdenmukaistetaan. Monia teknisiä uudistus- ja muutoshankkeita vetänyt Risto...

- 12.2.2024

Digitaalisen aikakauden projektipäällikön voimavarat

Tekoäly (AI) tunkeutuu väistämättä yhä syvemmälle liiketoiminnan ytimeen ja siitä on tulossa keskeinen työkalu erilaisten projektien hallinnassa. Fujitsun tiimiesimies Pasi Korhonen kertoo, missä tekoäly on...

Tilaa asiakaskirje