Blogi

Tarvitsetko apua Azure-arkkitehtuurin suunnittelussa?

Pekka Kuutti, pilviarkkitehtuuriin erikoistunut konsultti

Pilvipalvelut ovat merkittävästi muuttaneet tapaa, jolla organisaatiot ratkaisevat liiketoimintahaasteita ja suunnittelevat sovelluksia ja järjestelmiä.

Sovellusarkkitehtuurin suunnittelussa on tärkeää löytää tasapaino liiketoiminnan vaatimusten ja teknisten kyvykkyyksien välillä. Tämä tarkoittaa kustannusten, riskien ja kyvykkyyksien huomioimista sovelluksen ja sen komponenttien käytettävyydessä.

Ratkaisuarkkitehtina tehtäväni on varmistaa, että sovellus ei ainoastaan täytä liiketoiminnan vaatimuksia, vaan on myös skaalautuva, suorituskykyinen, kustannustehokas, turvallinen, vikasietoinen ja helposti ylläpidettävä.

Jaan omat vinkkini siitä, mitä Azure-arkkitehtuurin suunnittelussa on hyvä huomioida. Käyn läpi sovellusarkkitehtuurin peruspilarit ja suunnitteluperiaatteet, jotka auttavat luomaan turvallisen, luotettavan ja kustannustehokkaan pilviarkkitehtuurin.

Arkkitehtuuriviitekehys rakentuu viidestä tukipylväästä

Azure-arkkitehtuurin suunnittelussa ei ole yhtä yleisratkaisua, mutta on olemassa yleisiä konsepteja, jotka auttavat luomaan korkealaatuisia sovelluksia. Näitä konsepteja noudattamalla voidaan toteuttaa tietoturvallinen, luotettava, kustannustehokas ja mukautuva pilviarkkitehtuuri.

Tukipylväät:

Kustannusten optimointi ja hallinta

Pilviarkkitehtuurin kustannustehokkuus on tärkeää sekä käytön että kehittämisen kannalta. Tehottomuuksien ja hukkaresurssien minimointi on kriittistä. Esimerkiksi ylimitoitetut virtuaalikoneet voivat lisätä kustannuksia, kun taas alimitoitetut palvelut voivat aiheuttaa tehottomuutta.

Operatiivinen kyvykkyys

Modernit suunnittelu- ja implementointimenetelmät, kuten DevOps, nopeuttavat kehitys- ja käyttöönottovaiheita. Hyvät monitorointityökalut auttavat löytämään ongelmat ennen kuin ne vaikuttavat asiakkaisiin. Automaatio vähentää suoritusvarianssia ja lisää operatiivista kyvykkyyttä.

Tehokkuus ja suorituskyky

Arkkitehtuurin on mahdollistettava sovellusten suorituskyky ja skaalautuvuus. Pilviarkkitehtuurit voivat skaalata sovellusten suorituskykyä tarpeen mukaan, mikä parantaa käyttökokemusta ja kustannustehokkuutta. Esimerkiksi virtuaalikoneiden määrän automaattinen säätö CPU-käytön mukaan on tärkeää.

Luotettavuus

Arkkitehtuuri tulee suunnitella kestämään häiriöitä ja mahdollistamaan nopea toipuminen. Pilviarkkitehtuuri on suunniteltava siten, että se kestää häiriöitä kaikilla tasoilla.

Turvallisuus

Turvallisuus on arkkitehtuurin kivijalka. On tärkeää suojata sovellukset ja tiedot kaikilta mahdollisilta uhkilta, sillä data on yrityksen arvokkain omaisuus teknisessä ympäristössä. Turvallisuuden ytimessä on syvä autentikointi, joka rajaa pääsyn yrityksen arkkitehtuuriin, sekä suojaus verkkoon liittyviä haavoittuvuuksia vastaan. Salaus varmistaa datan eheyden ja korruptoimattomuuden.

Turvallisuutta tulee tarkastella koko elinkaaren ajan: suunnittelusta ylläpitoon. Pilvipalvelut tarjoavat suojaa monille uhkille, kuten salasananmurtoyrityksille ja palvelunestohyökkäyksille. Silti on tärkeää huomioida turvallisuus kaikissa prosesseissa, organisaation kulttuurissa ja käytettävissä sovelluksissa.

Kestäviä pilviratkaisuja syntyy suunnitteluperiaatteita noudattamalla

Pilviarkkitehtuurin viitekehyksen tukipylväiden lisäksi on tärkeää muistaa suunnittelun periaatteet. Ne muodostavat yhdessä perustan tehokkaille ja kestäville pilvipohjaisille ratkaisuille.

Suunnitteluperiaatteet:

Mahdollista arkkitehtuurinen kehitys

Huomioi arkkitehtuurien kehittyminen ja ota käyttöön uusia palveluja, työkaluja ja teknologioita aina, kun niitä on saatavilla ja ne parantavat arkkitehtuuriasi.

Perusta päätökset tiedolle

Kerää ja analysoi dataa kustannuksista, kuormituksista, datan käytöstä ja disaster recoverystä. Tämä data voi ohjata parempiin valintoihin sovelluksessa ja ympäristössä.

Opeta ja mahdollista

Pilveistys kehittyy nopeasti, joten kouluta sovellustiimiäsi, operatiivista tiimiä sekä liiketoimintatiimiäsi. Tämä auttaa heitä tekemään nopeammin parempia päätöksiä ja rakentamaan parempia sovelluksia.

Dokumentoi ja jaa

Muista dokumentoida ja jakaa konfiguraatiot, päätökset ja niiden syyt sekä parhaat toimintatavat organisaatiossasi.

Ihanteellinen ympäristö on kompromissien ja harkittujen päätösten summa

Azure-arkkitehtuuria rakennettaessa on otettava huomioon monia asioita, joista yhtäkään ei sovi unohtaa. Arkkitehtuurin on oltava turvallinen, skaalautuva, saatavilla oleva 99,99 % ajasta ja ongelmatilanteista toipuva. Tämän mahdollistaminen vaatii päätöksiä kustannuksista, prioriteeteista, organisaation rakenteesta sekä riskeistä.

Rakennettaessa arkkitehtuureja tukipylväiden korkeimmalle tasolle syntyy kustannuksia. Kustannukset voivat olla rahallisia, mutta ne voivat myös liittyä toimitusaikaan tai operatiiviseen kyvykkyyteen.

Organisaatio tekee suunnittelussa ja toteutuksessa tukipylväisiin liittyviä omien prioriteettiensa mukaisia valintoja. Silloin katsotaan, mitkä arkkitehtuurissa tehtävät kompromissit ovat mahdollisia ja hyväksyttäviä ja mitkä eivät.

Näitä periaatteita noudattamalla voit varmistaa, että Azure-arkkitehtuurisi on turvallinen, luotettava ja kustannustehokas.

Millaisen pilviarkkitehtuurin ajattelit rakentaa? Teetkö sen kerralla oikein ja bisneslähtöisesti?

Pekka Kuutti, pilviarkkitehtuuriin erikoistunut konsultti

Kun tarvitset kokeneen pilviasiantuntijan vastaamaan suunnittelusta ja varmistamaan, että arkkitehtuuri tukee bisnestä, ota meihin yhteyttä!

Lue it-osaajien näkemyksiä

- 8.10.2024

Pilviarkkitehtuuri ja vastuunjako: Mitä sinun tulee tietää

Pilviarkkitehtuuri muuttaa merkittävästi vastuunjakoa, ja on tärkeää ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa sinulle asiakkaana. Tässä blogissa kerron, miten pilviarkkitehtuuri vaikuttaa vastuihin ja mitä sinun tulee tietää...

- 25.9.2024

Teija Sirko on aina askeleen edellä ja pitää muutosmatkan elossa

Uuden myynnin työkalun käyttöönotto on merkittävä askel yrityksen kehityksessä, ja taitavan konsultin avulla tästä muutosmatkasta voi tulla menestystarina. Teija Sirko-Leväaholla on mairitteleva ura it-myynnin, digitaalisen...

- 20.9.2024

Projektipäällikön ohjauksessa tekoäly on tehokas työkaveri

Tekoälyn kehitys näkyy tällä hetkellä voimakkaimmin toimistotyötä tekevillä, erityisesti niillä, jotka työskentelevät tietokoneilla. Me projektipäälliköt kuulumme tähän työntekijäryhmään. Tänä vuonna tekoäly on ottanut ison harppauksen...

- 5.9.2024

Kansainvälisen projektijohtamisen haasteet ja onnistumiset: Changli Liu kertoo kokemuksistaan

Changli Liu on kartuttanut syvällistä kokemusta ja näkemystä kansainvälisistä it-projekteista, jotka vaativat taitavaa johtamista, tehokasta viestintää ja yhteistyötä. Hän on saavuttanut merkittävää menestystä ja saanut...

- 29.8.2024

Muutos on aina muutos, oli se iso tai pieni

Jos muutoksia yrittää puskea läpi, it-järjestelmähankkeesta voi tulla painajainen. Toisaalta projekti voi sujua kuin vettä vaan – olisiko kyse onnistuneesta muutoksenhallinnasta? ”Ei pidä vähätellä muutosten...

- 2.8.2024

Työn tehokkuus it-alalla – mistä se on kiinni?

Työn tehokkuus it-alalla tarkoittaa meille enemmän kuin vain työnsä hyvin tekemistä. Se tarkoittaa kykyämme saada merkityksellisiä tuloksia mahdollisimman vähällä resurssien käytöllä ja vaivalla. Työn tehostaminen...

- 31.7.2024

Maarit Meskanen: Scrum-menetelmien käyttö on hyvin palkitsevaa

Projektit tehdään nopeasti ja ketterästi aina kun mahdollista, kun Maarit Meskanen vetää projektia. Maarit on kokenut projektipäällikkö, joka on soveltanut Scrum-menetelmiä menestyksekkäästi useissa projekteissa, erityisesti...

- 8.4.2024

Mobiiliratkaisu digitalisoi hoitotyötä – Antero Vänskä veti kehitysprojektin maaliin

Mobiilisovellukset ovat nousseet tärkeään asemaan terveydenhuollossa. Antero Vänskä veti projektin, jossa hoitotyössä auttavasta Mobi-ratkaisusta kehitettiin versio 2.0. Moni meistä on saattanut hämmästellä, kun hoitaja kesken...

- 14.3.2024

Tunnetko projektien KPI-mittarit? Toivottavasti kyllä!

Projektien toteutustavat vaihtelevat, ja siksi organisaatioiden on tärkeää tunnistaa omalle toiminnalleen olennaisimmat mittarit ja seurattavat parametrit. Useimmat organisaatiot käyttävät joitakin arviointimenetelmiä projektien onnistumisen seuraamiseen. Projektityön...

- 28.2.2024

Azure DevOps hioo softakehitysprosessin huippuunsa

Syvällisesti softakehityksen koukerot tunteva ja kokenut tekninen projektipäällikkö Risto Aarnio-Toivanen vetää projektia, jossa ohjelmistotalon toimintamallia ja -kulttuuria yhdenmukaistetaan. Monia teknisiä uudistus- ja muutoshankkeita vetänyt Risto...

- 12.2.2024

Digitaalisen aikakauden projektipäällikön voimavarat

Tekoäly (AI) tunkeutuu väistämättä yhä syvemmälle liiketoiminnan ytimeen ja siitä on tulossa keskeinen työkalu erilaisten projektien hallinnassa. Fujitsun tiimiesimies Pasi Korhonen kertoo, missä tekoäly on...

Tilaa asiakaskirje