Syvenny hinnoitteluun, sillä seuraava projekti ei ole enää itsestäänselvyys
It-markkinoilla on voimakasta heiluntaa eikä onnistuminen nykyprojektissa varmista seuraavaa. Jokaisen tarjouspyynnön vaatimuksiin on hyvä perehtyä perusteellisesti ja ymmärtää, mistä maksetaan juuri nyt.
Olemme it-alalla tottuneet tarkentamaan hintoja enemmänkin ylöspäin kuin alaspäin. Osaajille on ollut tähän asti enemmän kysyntää kuin heitä on ollut tarjolla. Kesän jälkeen tilanne on muuttunut ja nyt kannattaa pitää katse markkinoissa ja syventyä hinnoitteluun.
Näemme kilpailutuksien kautta, että esimerkiksi peruskehittäjien tuntihinnat ovat tulleet alaspäin. Myös päteviä projektipäälliköitä on hyvin tarjolla ja se heijastuu hintoihin. Toisaalta erityisosaamisen, kuten fronttikoodaus tai pilviteknologia, hinnoissa ei näy selvää laskua.
Meidän haasteemme on se, että hinnoittelu tulisi olla kilpailukykyistä kunkin teknologian luomassa ekosysteemissä kulloisessakin markkinatilanteessa. Se on myös jokaisen kumppanimme haaste.
Kun hinnoittelet, sinun kannattaa kiinnittää huomiota kolmeen asiaan:
- Projektin luonne ja monimutkaisuus: Monimutkaiset ja teknologisesti vaativat projektit oikeuttavat yleensä korkeampiin hintoihin. Pitkäkestoisissa projekteissa, joissa vaaditaan 100 % työpanosta, on yleensä mahdollista hieman laskea hintoja. Lyhyiden ja osa-aikaisten projektien tuntihinta on yleensä pitkäkestoiseen verrattuna korkeampi.
- Kokemus ja asiantuntemus: Oman kokemuksen, erikoistumisen ja aiemman työ- ja projektitaustan merkitys tulee näkyä hinnoittelussa. Asiakas on valmis maksamaan kokemuksesta ja enemmän erikoisosaamisesta kuin yleisosaamisesta.
- Markkinatilanne: Yleinen taloustilanne vaikuttaa hinnoitteluun, kun samalla alueella on runsaasti osaajia tarjolla. Tämä kilpailutilanne laskee hintoja, sillä monet ovat valmiita hyväksymään projekteja alhaisemmalla korvauksella kuin jäämään ilman työtä. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon kilpailijoiden hinnoittelu ja asiakkaiden budjettirajoitukset.
Hinnalla ei ole yksiselitteistä merkitystä
Yksityisen sektorin digitalisaatio ja järjestelmien modernisointi eivät ole pysähtymässä, mutta yritykset tarkastelevat it-budjettejaan kriittisesti. Olemme havainneet myös, että joissakin yrityksissä on varauduttu mahdolliseen taantumaan ja budjetteja on leikattu.
Julkisella sektorilla ostopalveluiden kysyntä jatkuu vahvana, ja tarjouspyyntöjä tulee edelleen säännöllisesti. Tyypillisesti useita osa-alueita kilpailutetaan erikseen ja solmitaan raamisopimuksia, joiden puitteissa valitaan laaja joukko toimittajia ja yksi tai muutama toimittaja kullekin osa-alueelle. Kilpailutuskonsulttien rooli on tullut entistä tärkeämmäksi monimutkaisissa hankinnoissa.
Hinta vaikuttaa toimittajan valintaan sekä yksityisellä että julkisella sektorilla, mutta sen merkitys vaihtelee huomattavasti. Toisinaan hinta ratkaisee toimittajavalinnan täysin, kun taas toisinaan sen osuus päätöksenteossa voi olla vain 20 prosenttia.
Töitä tulee varmemmin, kun CV vastaa vaatimuksia
Aikaisemmin on saattanut olla mahdollista saada haluamiaan projekteja lähettämällä CV:n useisiin paikkoihin, mutta nykymarkkinoilla tämä myyntitaktiikka harvoin toimii. Näemme saamistamme CV:istä usein jo etukäteen, valitseeko asiakas kyseisen osaajan vai ei.
Se, onko meillä aikaa antaa palautetta ja parantaa CV:tä kanssasi, riippuu siitä, kuinka kiireellisesti kandidaatteja tarvitaan. Jotta valintasi ei jää CV:stä kiinni, sinun on tärkeää lukea tarkasti, mitä haetaan, ja muokata CV:n tiivistelmää niin, että siinä esitellyt projektit vastaavat hakuvaatimuksia ja ovat mahdollisimman lähellä kyseistä projektia.
Esittelemme usein kandidaatteja asiakkaalle CV:n ja lyhyen tiivistelmän avulla. Kirjoita siis 3-4 kohdan listaus tärkeimmistä asioista, jotka perustelevat, miksi juuri sinut tulisi valita tähän projektiin ja miten työhistoriasi tukee projektin menestyksekästä suorittamista.
Julkisen sektorin tarjouspyyntöjen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Jos niissä mainitaan jonkin osaamisen, kokemuksen tai sertifioinnin olevan välttämätöntä, etkä täytä näitä vaatimuksia, hakemusta ei kannata edes lähettää.
Helpotat projektin saamista kertomalla tuntihintasi heti
Kun rekisteröidyt alihankkijaksi tai lähetät CV:si avoimeen toimeksiantoon, ilmoita meille tuntihintasi. Tällä tavoin voimme välttää turhia neuvotteluja, jotka johtuvat suurista hintaeroista ja säästämme molempien osapuolien aikaa. Jos tuntihintamme ovat lähellä toisiaan, meillä on tapana neuvotella, sillä tuntihinta ei ole ratkaiseva tekijä valitessamme alihankkijoita. Meille on oleellista sovittaa osaaminen, toimituskyky ja hinnoittelu niin, että ne vastaavat asiakkaan odotuksia.
Viime aikoina olemme hakeneet senioriprojektipäälliköitä, joilla on kokemusta määrämuotoisesta PMO-toiminnasta. Lisäksi tarvitsemme projektipäälliköitä, joilla on kokemusta asiakkaan projektipäällikkönä toimittajien hallinnasta ja ohjauksesta. Meillä on myös tarve projektipäälliköille, joilla on kokemusta scrum- tai agile-tyyppisistä hankkeista sekä vahvaa osaamista seurannassa ja mittareiden käytössä. Lisäksi haemme sovelluspuolen projektipäälliköitä, Scrum Mastereita ja agile-osaajia organisaatiomuutosten tukemiseen sekä testausautomaation asiantuntijoita.
Liity alihankkijaverkostoomme tästä.
Kun haluat lisätietoja, ota yhteyttä meihin: