Raha virtaa ERP-järjestelmiin – tiedätkö, millaisiin rooleihin tarvitsemme it-osaajia SAP-pilviprojekteissa?
SAP S/4HANA on toista maata kuin aiemmat SAP-versiot. Jos haet uutta tulovirtaa, tämä voi olla mahdollisuutesi, sillä monilla alueilla ei ole riittävästi it-osaajia.
SAPilla on vahva markkina-asema Suomessa, ja yritys patistelee asiakkaitaan siirtämään ERP-järjestelmänsä ja niihin liittyvät ratkaisut pilveen. SAP suosittelee erityisesti S/4HANA Cloudin julkisen pilven SaaS-mallilla toimivaa versiota ja sitä täydentäviä muita pilvipohjaisia tuotteitaan.
SAP S/4HANA tarjoaa monipuolisen liiketoiminta-alustan, ja se on jotakin aivan muuta kuin perinteistä toiminnanohjausjärjestelmää (ERP) edustavat aiemmat SAP-versiot.
Nyt on oivallinen aika katsoa avoimin silmin, mitä SAP on it-osaamisalueena tänään.
Ydinjärjestelmä pidetään puhtaana ja räätälöinti tehdään sen ympärille
Perinteisesti olemme räätälöineet ERPin aina jokaiselle asiakkaalle. Nyt on kuitenkin tullut aika hyödyntää tarjolla olevia valmiita ratkaisuja. SAP nimenomaan painottaa pilviratkaisuissaan standardien toiminnallisuuksien ja prosessien noudattamista.
”Keep the core clean” -linjauksen takana on se, että räätälöinnit ja lisätoiminnallisuus toteutetaan omalla alustalla. SAP Business Technology Platform (BTP) tarjoaa erilaisia palveluita, kuten valmiita sovelluksia, kehitysvälineitä, tietojen talletuskapasiteettia, pilvi-integraatioiden työkaluja ja teknisiä palveluita ulkopuolisten sovellusten hyödynnettäväksi.
BTP on jatkuvasti kehittyvä teknologia, jonka osaaminen avaa monia ovia erilaisiin toimeksiantoihin, kuten sovelluskehitykseen, integraatioihin, data-analyysiin ja konsultointiin.
Kolmas it-osaamisen kannalta merkittävä asia on se, että SAP on vuosien varrella hankkinut lukuisan joukon eri sovellusalueiden SaaS-pohjaisia ratkaisuja. Ne täydentävät perusjärjestelmän tarjoamaa tukea liiketoimintaprosesseille:
- SAP SuccessFactors (Human Capital Management)
- SAP Ariba ja SAP Concur (Procurement, Spend Management)
- SAP C/4HANA Suite (Customer Experience)
- SAP Integrated Business Planning, Logistics Business Network (Supply Chain)
Nämä ovat sovellusalueita, joihin SAP-kumppaneiden on erikseen panostettava ja kehitettävä osaamista, sillä pelkkä perinteinen SAP ERP -osaaminen ei riitä näiden toimittamiseksi asiakkaille. Inhimillisen pääoman hallintaa (HCM) tukeva SAP SuccessFactors on Suomessakin laajasti käytössä sekä yksityis- että julkisella sektorilla.
Kysyntä näyttää olevan selvässä kasvussa valmistavan teollisuuden ja logistiikan ratkaisujen osalta (esim. Integrated Business Planning, Extended Warehouse Management, Transportation Management, Asset Management ja Digital Manufacturing).
On tärkeää ymmärtää pilvipalveluiden toiminta, prosessimallinnus, tekoäly ja muut uudet teknologiat
SAP S/4HANA:n ja muiden pilvituotteiden käyttöönotossa on keskeistä ymmärtää eri roolien osaamisvaatimukset ja muutokset ”perinteiseen” toimintatapaan. Kaikkien it-alan osaajien tulee omaksua niin sanottu ’cloud mindset’, eli kyky perustella asiakkaille pilvipalveluiden hyödyt kuten nopea käyttöönotto ja pienemmät elinkaarikustannukset räätälöintien vähentyessä. Lisäksi jokaisen, etenkin sovelluskonsulttien, on ymmärrettävä tekoälyn mahdollisuudet omalla asiantuntija-alueellaan ja niiden kautta asiakkaalle generoituva hyöty.
Roolikohtaisesti tarkasteltuna SAP S/4HANA tuo mukanaan seuraavat muutokset:
Projektipäällikön tulee ymmärtää SaaS-toimitusmallien erityispiirteet, kuten nopeammat käyttöönottoajat ja jatkuva kehitys, verrattuna perinteisiin on-premise-ratkaisuihin. Yhä suurempi osa työstä keskittyy organisaation muutoksen hallintaan, automaation hyödyntämiseen (esim. testiautomaatio) sekä datan laadun varmistamiseen ja datamigraatioihin.
Teknisen arkkitehdin tehtävä on rakentaa ratkaisu pilvialustojen komponenteista. Tämä sisältää erityisesti sovellusten käyttöönoton BTP-alustalla, BTP:n integroinnin core-ERPiin sekä käyttäjien tunnistautumisen ja Single Sign-Onin asiakasympäristössä.
Ratkaisu-/sovelluskonsultin on omaksuttava liiketoimintakonsultoinnin lähestymistapa, jossa painotetaan enemmän ”miksi” ja ”mitä” kuin ”miten”. Hänen tulee laajentaa osaamistaan yhdestä moduulista end-to-end-prosesseihin ja hallita prosessimallinnustaidot, hyödyntäen esim. SAPin Signavio -tuoteperhettä.
Sovelluskehittäjän tulee hallita ”clean core” -kehitystyökalut ja -lähestymistavat, kuten matalan koodin ja koodittomat kehitystyökalut (SAP Build) sekä prosessiautomaation työkalut. Käyttäjäkokemuksen suunnittelu ja UX ovat keskeisiä osa-alueita.
Testipäälliköiden on hallittava SAPin tarjoamat testiautomaatio- ja hallintatyökalut. Heidän tehtäviinsä kuuluu testaus implementointiprojektien yhteydessä ja automaattinen testaus versioiden päivitysten yhteydessä.
Ennen saatettiin ajatella, että tietyt roolit keskittyvät puhtaasti teknisiin tehtäviin ja toiset liiketoiminnan hallintaan, mutta nykyisin it-osaajalta odotetaan liiketoimintamallien tuntemusta, ja toisaalta projektijohdolta vaaditaan enemmän tekniikan tuntemusta.
Monella erikoisalueella ja sovellusalueella tarvitaan it-osaajia & osaamista
SAP S/4HANAn ytimessä, eli Core ERP:ssä, tarvitaan syvällistä osaamista esimerkiksi laajojen varastojen hallinnasta (EWM), kuljetusten suunnittelusta (TM) ja tuotannon aikataulutuksesta (PP/DS). Taloushallinnon alueella konsernilaskenta (Group Reporting) yrittää vallata alaa perinteisesti ERPin ulkopuolella toimineilta konsolidointiratkaisuilta.
Erityisesti julkishallinnon hankkeissa korostuu myös taloussuunnittelu ja analytiikka (SAP Analytics Cloud Planning / Business Intelligence) sekä viranomaisraportointi tietovarastoa (SAP Datasphere) hyödyntäen.
Myös kestävyysratkaisut (ESG) ja niihin liittyvät raportointivaatimukset tulevat olemaan painopistealueita lähivuosina. Lisäksi testausautomaation ja tekoälyn hyödyntäminen vaatii erityisosaamista.
Pilveen siirrytään ja haastavia projekteja riittää
Toiminnan tehostaminen on ehdottomasti yksi merkittävä syy, miksi suomalaiset yritykset siirtyvät SAP S/4HANAan. Se mahdollistaa liiketoimintaprosessien optimoinnin ja automaation. Reaaliaikaisen data-analytiikan, automaation ja pilvipalveluiden hyödyt houkuttavat. Näitä projekteja riittää pitkälle tulevaisuuteen, eivätkä ne päädy helposti säästölistalle.
SAP S/4HANA vaatii monipuolista osaamista, tuo mukanaan uusia rooleja ja määrittää tuttuja uudelleen. It-osaajista ei ole ylitarjontaa, joten onko SAP S/4HANA sinulle tilaisuus, johon kannattaa tarttua?
Pekka Korsoff
Lead Enterprise Architect, Fujitsu
Jos SAP-projektit ovat sinulle ajankohtaisia, lue lisää Fujitsun SAP-palvelut : Fujitsu Finland, ja jos kaipaat alkaneeseen SAP-projektiisi lisää tekijöitä, ota yhteyttä Nicon Mona Kukkoseen.