Blogi

Pilvi toi mukanaan DevOps-ohjelmistokehityksen

Pekka Kuutti: Pilvi toi mukanaan DevOps-ohjelmistokehityksen

Vaikka suomalaiset it-organisaatiot ottavat yhä enemmän käyttöön DevOpsia, kypsyysaste ja toteutus voivat vaihdella merkittävästi. Kerron blogissani sinulle, mikä Azure DevOpsin käyttöönotossa on keskeistä.

Pilvipalvelut ovat merkittävästi edistäneet DevOps-ohjelmistokehityksen yleistymistä ja käyttöönottoa. Pilviympäristöt tarjoavat skaalautuvuutta, automaatiota ja joustavuutta, jotka ovat keskeisiä DevOps-käytäntöjen onnistumiselle.

Suomeen tulevien Microsoftin datakeskusten odotetaan lisäävän Azure-palveluiden, mukaan lukien Azure DevOps, käyttöönottoa.

Azure DevOps on Microsoftin tarjoama palvelukokonaisuus, joka tukee ohjelmistokehityksen elinkaarta alusta loppuun. Se tarjoaa työkaluja ja palveluita, jotka auttavat tiimejä suunnittelemaan, kehittämään, testaamaan ja toimittamaan pilvinatiiveja ohjelmistoja tehokkaasti.

DevOps-käytännöt yhdistävät ohjelmistokehityksen ja it-toimintojen prosessit

DevOps-prosessi koostuu useista vaiheista, jossa syntyvässä kokonaisuudessa ohjelmistokehitys ja it-toiminnot yhdistyvät. Ensimmäinen vaihe on suunnittelu, jossa projekti ja sen vaatimukset määritellään tarkasti. Tämän jälkeen siirrytään koodaukseen, jossa kehittäjät kirjoittavat koodia määriteltyjen ominaisuuksien perusteella.

Kun koodi on valmis, se kootaan ja rakennetaan sovellukseksi. Rakentamisen jälkeen sovellus testataan huolellisesti virheiden löytämiseksi ja korjaamiseksi. Testauksen jälkeen seuraa julkaisu, jossa testattu sovellus siirretään tuotantoympäristöön.

Julkaisun jälkeen sovellus otetaan käyttöön tuotantoympäristössä, ja sen suorituskykyä sekä käyttöä seurataan jatkuvasti. Tämä vaihe sisältää myös sovelluksen ylläpidon ja valvonnan, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja ratkaista nopeasti.

DevOps tarjoaa työkalut koko ohjelmistokehityksen elinkaareen

Azure DevOps -prosessin työkalut muodostavat saumattoman ketjun, joka kattaa koko ohjelmistokehityksen elinkaaren. Aloitetaan suunnittelusta ja edetään aina käyttöönottoon ja toiminnan seurantaan.

Suunnittelu alkaa Azure Boardsilla, joka tarjoaa työkalut ketterään projektinhallintaan. Tiimit voivat käyttää Kanban-tauluja, backlogeja ja sprinttisuunnittelua hallitakseen tehtäviä ja seuratakseen edistymistä.

Koodin hallinta tapahtuu Azure Reposin avulla, joka tarjoaa rajoittamattoman määrän yksityisiä Git-repositorioita. Sen ansiosta voit toteuttaa versionhallinnan ja koodin tarkastelun tehokkaasti.

Kun koodi on hallinnassa, Azure Pipelines astuu kuvaan. Se mahdollistaa jatkuvan integraation (CI) ja jatkuvan toimituksen (CD), mikä tarkoittaa, että koodi rakennetaan, testataan ja otetaan käyttöön automaattisesti aina, kun muutoksia tehdään.

Testaus on olennainen osa prosessia, ja Azure Test Plans tarjoaa työkalut manuaaliseen ja tutkimukselliseen testaukseen. Tällä työkalulla varmistat, että koodi toimii odotetusti ja että mahdolliset virheet löydetään ja korjataan välittömästi.

Azure Artifacts mahdollistaa pakettien hallinnan, luomisen, isännöinnin ja jakamisen. Se tukee useita pakettityyppejä, kuten Maven, npm, NuGet ja Python. Lisäksi se integroituu saumattomasti CI/CD-putkiin.

Käyttöönoton voit tehdä useilla eri palveluilla, kuten Azure App Service, Azure Virtual Machines (VM), Azure Kubernetes Service (AKS) ja Azure Cloud Services. Nämä palvelut tukevat erilaisia käyttötapauksia web-sovelluksista konttien orkestrointiin.

Toimintaa voit seurata Azure Monitorin avulla, joka kerää ja analysoi telemetriatietoja kaikista Azure-resursseista. Application Insights tarjoaa sovelluksen suorituskyvyn hallintaa, Azure Log Analytics kerää ja analysoi lokitietoja, ja Azure Service Health tarjoaa tietoa Azure-palveluiden tilasta ja mahdollisista ongelmista.

DevOps-työkalujen käyttö kannattaa suunnitella hyvin

Azure DevOps voi viedä ohjelmistokehitystä jättiaskeleen eteenpäin, mutta sen käyttöönotto vaatii huolellista suunnittelua ja sitoutumista. Onnistut, kun keskityt kehityskulttuurin muutokseen, automaatioon ja koulutukseen. Myös jatkuva seuranta ja parantaminen ovat avainasemassa onnistuneessa käyttöönotossa.

Toivottavasti pystyin tämän blogikirjoituksen auttamaan sinua ymmärtämään Azure DevOps -kehitysprosessin keskeiset asiat. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset lisätietoja, älä epäröi ottaa yhteyttä!

Tämän blogin kirjoittamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

Kirjoittaja Pekka Kuutti on Nicossa työskentelevä pilviasioihin erikoistunut konsultti.

Pekan lisäksi tiimissämme ja verkostossamme on lukuisia DevOps-osaajia, ota meihin yhteyttä, kun otat DevOpsin käyttöön tai haluat kehittää DevOps-prosessia!

Lue myös:
Tarvitsetko apua Azure-arkkitehtuurin suunnittelussa?
Azure DevOps hioo softakehitysprosessin huippuunsa

 

Lue it-osaajien näkemyksiä

- 25.10.2024

Erilaiset työkalut voivat tehostaa DevOps-kehitysprosessia – erityisesti Azure DevOps -ympäristössä

DevOps-työkalut ovat keskeisessä roolissa nykyaikaisessa ohjelmistokehityksessä, ja niiden huolellinen valinta voi merkittävästi parantaa kehitysprosessia. Tässä blogissa tarkastelen muutamia suosittuja DevOps-työkaluja ja sitä, miten ne voidaan...

- 21.10.2024

Digitalisaatio ja hyötyjen maksimointi: Kuinka digitalisaatio voi tukea liiketoiminnan kasvua ja tehokkuutta

Digitalisaatio on nykypäivänä yksi keskeisimmistä kilpailutekijöistä ja innovaation lähteistä eri aloilla. Digitalisaation hyödyntäminen toimintojen, prosessien, tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä ja parantamisessa voi tuoda monia etuja,...

- 8.10.2024

Pilviarkkitehtuuri ja vastuunjako: Mitä sinun tulee tietää

Pilviarkkitehtuuri muuttaa merkittävästi vastuunjakoa, ja on tärkeää ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa sinulle asiakkaana. Tässä blogissa kerron, miten pilviarkkitehtuuri vaikuttaa vastuihin ja mitä sinun tulee tietää...

- 7.10.2024

Tarvitsetko apua Azure-arkkitehtuurin suunnittelussa?

Pilvipalvelut ovat merkittävästi muuttaneet tapaa, jolla organisaatiot ratkaisevat liiketoimintahaasteita ja suunnittelevat sovelluksia ja järjestelmiä. Sovellusarkkitehtuurin suunnittelussa on tärkeää löytää tasapaino liiketoiminnan vaatimusten ja teknisten kyvykkyyksien...

- 25.9.2024

Teija Sirko on aina askeleen edellä ja pitää muutosmatkan elossa

Uuden myynnin työkalun käyttöönotto on merkittävä askel yrityksen kehityksessä, ja taitavan konsultin avulla tästä muutosmatkasta voi tulla menestystarina. Teija Sirko-Leväaholla on mairitteleva ura it-myynnin, digitaalisen...

- 20.9.2024

Projektipäällikön ohjauksessa tekoäly on tehokas työkaveri

Tekoälyn kehitys näkyy tällä hetkellä voimakkaimmin toimistotyötä tekevillä, erityisesti niillä, jotka työskentelevät tietokoneilla. Me projektipäälliköt kuulumme tähän työntekijäryhmään. Tänä vuonna tekoäly on ottanut ison harppauksen...

- 5.9.2024

Kansainvälisen projektijohtamisen haasteet ja onnistumiset: Changli Liu kertoo kokemuksistaan

Changli Liu on kartuttanut syvällistä kokemusta ja näkemystä kansainvälisistä it-projekteista, jotka vaativat taitavaa johtamista, tehokasta viestintää ja yhteistyötä. Hän on saavuttanut merkittävää menestystä ja saanut...

- 29.8.2024

Muutos on aina muutos, oli se iso tai pieni

Jos muutoksia yrittää puskea läpi, it-järjestelmähankkeesta voi tulla painajainen. Toisaalta projekti voi sujua kuin vettä vaan – olisiko kyse onnistuneesta muutoksenhallinnasta? ”Ei pidä vähätellä muutosten...

- 2.8.2024

Työn tehokkuus it-alalla – mistä se on kiinni?

Työn tehokkuus it-alalla tarkoittaa meille enemmän kuin vain työnsä hyvin tekemistä. Se tarkoittaa kykyämme saada merkityksellisiä tuloksia mahdollisimman vähällä resurssien käytöllä ja vaivalla. Työn tehostaminen...

- 31.7.2024

Maarit Meskanen: Scrum-menetelmien käyttö on hyvin palkitsevaa

Projektit tehdään nopeasti ja ketterästi aina kun mahdollista, kun Maarit Meskanen vetää projektia. Maarit on kokenut projektipäällikkö, joka on soveltanut Scrum-menetelmiä menestyksekkäästi useissa projekteissa, erityisesti...

- 8.4.2024

Mobiiliratkaisu digitalisoi hoitotyötä – Antero Vänskä veti kehitysprojektin maaliin

Mobiilisovellukset ovat nousseet tärkeään asemaan terveydenhuollossa. Antero Vänskä veti projektin, jossa hoitotyössä auttavasta Mobi-ratkaisusta kehitettiin versio 2.0. Moni meistä on saattanut hämmästellä, kun hoitaja kesken...

- 14.3.2024

Tunnetko projektien KPI-mittarit? Toivottavasti kyllä!

Projektien toteutustavat vaihtelevat, ja siksi organisaatioiden on tärkeää tunnistaa omalle toiminnalleen olennaisimmat mittarit ja seurattavat parametrit. Useimmat organisaatiot käyttävät joitakin arviointimenetelmiä projektien onnistumisen seuraamiseen. Projektityön...

Tilaa asiakaskirje