Miten freelancerina työskentelevä it-alan ammattilainen hyötyy hyvin tehdystä osaajaprofiilista?
LinkedIn ja rekrytointiyritysten järjestelmät ovat freelancereina työskenteleville it-osaajille tärkeitä markkinointipaikkoja löytää uusia projekteja. Silti rekrytoijana törmäämme usein puutteellisesti täytettyihin osaajaprofiileihin sekä omassa järjestelmässämme että LinkedInissä. Emme pysty edes arvaamaan, kuinka moni loistava asiantuntija jää löytymättä suppean tai päivittämättä jääneen profiilin takia.
Hyvän osaajaprofiilin luomiseen kannattaa käyttää aikaa ja nähdä vaivaa
Löydettävyys
LinkedIn ja yritysten omat järjestelmät tarjoavat alustan, jossa freelancer voi esitellä osaamistaan laajalle yleisölle. Pelkästään profiilin luominen näille alustoille ei kuitenkaan riitä. Profiilista tulisi löytyä kaikki oleelliset omaa osaamista ja työkokemusta kuvaavat tiedot.
Erityisesti profiilissa tulisi olla hakusanoja, kuten teknologioihin, järjestelmiin, sertifikaatteihin, rooleihin ja esimerkiksi työskentelymenetelmiin liittyvät termit – juuri niitä sanoja, joilla itsekin etsisi itseään.
Löydettävyyttä ei kannata jättää pelkän CV:n tai työsuhdehistorian varaan, vaan kannattaa täyttää myös muut rekrytointijärjestelmissä ja LinkedInissä olevat tietokentät, kuten osaamista ja rooleja kuvaavat kohdat.
Jos haluaa tehdä töitä freelancerina, tämä kannattaa tuoda selkeästi esille. Helpoiten se onnistuu rekisteröitymällä Nicon rekrytointijärjestelmään alihankkijaksi. Lisäksi tämä tieto kannattaa mainita LinkedIn-profiilissa esimerkiksi otsikossa, yhteenvedossa, työsuhteessa tai roolissa. Hyviä termejä ovat Freelancer, Self Employed tai Independent Consultant. Näin rekrytoijat voivat löytää profiilin helposti, kun he etsivät alihankkijoita verkostoistaan.
Nopeampi työllistyminen
Kun rekrytoijat löytävät freelancerin helposti, työtarjouksia voi tulla nopeammin ja useammin ja projektien välinen aika pienenee. Aikaa säästyy sekä työtä että työntekijää etsivältä, kun oikea osaaja löytyy helposti. Vältytään myös turhilta yhteydenotoilta sekä lisätietokyselyiltä, kun profiileista selviää kaikki oleellinen.
Jotta yhteydenotto onnistuu ripeästi, pidä omat yhteystietosi ajan tasalla. Rekrytointijärjestelmästä löytyy usein suorat yhteystiedot, mutta LinkedInissä on yleistä, ettei yhteystietoja, varsinkaan suoraa puhelinnumeroa löydy. Rekrytointikonsultit tekevät joskus melkoista salapoliisityötä etsiessään oikeaa puhelinnumeroa useiden samannimisten henkilöiden joukosta. Kannattaa miettiä, onko yhteystietojen jakamisesta enemmän haittaa vai hyötyä, kun kyse on työllistymisestä.
Paremmat projektit
Hyvin luotu osaajaprofiili mahdollistaa sen, että rekrytoijat voivat tehokkaammin tarjota freelancerille projekteja, jotka vastaavat juuri hänen erityisosaamistaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Tämä parantaa freelancerin mahdollisuuksia saada mielekkäämpiä ja paremmin palkattuja projekteja. Oman erityisosaamisen määrittelyyn ja tuotteistamiseen kannattaa hyödyntää AI-työkaluja.
Hyvä osaajaprofiili lisää uskottavuutta ja myy itse itseään
Osaajaprofiilin ylläpitäminen LinkedInissä ja yritysten järjestelmissä lisää freelancerin uskottavuutta ja luotettavuutta rekrytoijien silmissä. Tämä parantaa mahdollisuuksia saada uusia projekteja. Päivitetty ja ajantasainen profiili antaa kuvan, että freelancer on aktiivinen ja valmis tarttumaan uusiin työtilaisuuksiin.
Aktiivisuus LinkedInissä verkostoituen, julkaisuja tekemällä, tykkäämällä, kommentoimalla ja seuraamalla oman alan toimijoita vahvistaa asiantuntijuutta sekä tekee nimen tutuksi. Verkostoituminen muiden ammattilaisten ja potentiaalisten asiakkaiden kanssa voi parhaimmillaan johtaa uusiin työmahdollisuuksiin ja yhteistyöprojekteihin.
Osaajaprofiili on freelancerina toimivalle it-alan osaajalle merkittävä myyntiväline. Sen avulla on mahdollista tulla paremmin löydetyksi, työllistyä nopeammin, saada mielenkiintoisempia projekteja ja tehostaa omaa myyntiprosessia. Kannattaa siis välittömästi käydä päivittämässä alihankkijaprofiili Nicon rekrytointijärjestelmässä, ja jos profiilia ei vielä ole, kannattaa rekisteröityä. Muista täyttää kaikki tietokentät ja lisätä myös CV.
Panosta myös LinkedIn-profiiliisi ja pidä se päivitettynä. Hyviä vinkkejä profiilin kehittämiseen löytyy Nicon tuoreesta blogisarjasta.
Minna Ahonen, Service Owner
gurutori@nico.fi