LinkedIn-profiilin Skills-osio: Näkyvyyden ja verkostoitumisen avain
Useimmat ihmiset kuvaavat LinkedIn-profiilissa tarkasti työkokemuksen, opiskelut ja kenties kirjoittavat alkuun tiivistelmänkin. Yksi aliarvostettu osa profiilia on Skills-osio, joka voi merkittävästi parantaa näkyvyyttäsi ja auttaa sinua erottumaan joukosta!
Miksi Skills-osio on tärkeä?
Skills-osiossa voit listata taitojasi ja osaamistasi. Tämä ei ole pelkkä lista sanoja, vaan se toimii LinkedInin algoritmin avainsanoina. Kun rekrytoijat tai potentiaaliset yhteistyökumppanit etsivät tiettyjä taitoja, heidän hakutuloksissaan näkyvät profiilit, joissa kyseiset taidot on listattu. Mitä tarkemmin ja osuvammin kuvaat osaamistasi, sitä paremmin sinut löydetään!
LinkedIn tarjoaa sinulle avoinna olevia työtehtäviä perustuen Skills-listaukseen. Panostamalla taitojen listaan varmistat, että huomaat kaikki mielenkiintoiset työpaikat. Myös avoimen työpaikan julkaisseet rekrytoijat näkevät suosituksia henkilöistä, joiden Skills-listat ovat yhteensopivia hakuilmoituksen kanssa ja voivat ottaa helposti heihin yhteyttä. Näin LinkedIn tekee työnhakua puolestasi! Kannattaa siis tarkistaa oma taitolistaus.
Miten hyödyntää Skills-osiota tehokkaasti?
Ole tarkka ja spesifi: Älä käytä yleisiä termejä, vaan kuvaa taitojasi mahdollisimman tarkasti. Esimerkiksi ”markkinointi” on liian yleinen, kun taas ”sisältömarkkinointi”, ”SEO-optimointi” tai ”somemarkkinointi” ovat paljon spesifimpiä ja kuvaavampia.
Uutta työpaikkaa julkaistaessa, LinkedIn antaa valita 10 tärkeintä taitoa. Rekrytoijat joutuvat siis keskittymään vain tärkeimpiin taitoihin ja sellaisiin, jotka erottelevat kandidaatteja eivätkä ole liian yleisiä. IT-alalla tämä tarkoittaa usein kovia teknisiä osaamisia, pehmeämpien arvojen (esim. hyvät viestintätaidot) sijaan.
Käytä alallasi yleisiä avainsanoja: Tutki, mitä avainsanoja alallasi käytetään ja sisällytä ne Skills-osioosi. Voit käyttää LinkedInin omaa ehdotuslistaa apuna ja katsoa aiemmin julkaistuja työpaikkoja ja niissä käytettyjä termejä.
Lisää taitoja riittävästi: Älä pelkää listata useita taitoja, mutta varmista, että taidot ovat sellaisia, joita haluat työelämässä vieläkin tehdä.
Yksi esimerkki IT-alalla on Cobol-ohjelmointi. Toisinaan etsimme Cobolin osaajia, etenkin pankkialalle. Useimmat LinkedIn-profiilin perusteella kontaktoimamme henkilöt sanovat etteivät enää halua tehdä Cobolilla töitä, vaan keskittyvät modernimpiin teknologioihin. Poista siis profiilistasi turhat taidot. Turhien taitojen poistaminen on tärkeää, etenkin, jos olet tuonut oman CV:si LinkedIn-profiilin pohjaksi, niin automaattisesti luodut Skills-listat saattavat olla vääränlaisia.
Muista myös listata oma äidinkieli! Rekrytoijat saattavat etsiä suomenkielentaitoisia osaajia, jolloin päädyt listan hännille, jos et ole muistanut lisätä sitä.
Yhdistä taidot työkokemukseen: Taitojen liittäminen tiettyyn työtehtävään lisää profiilin uskottavuutta ja osoittaa ammattitaitosi selkeästi. On eri asia olla käyttänyt jotain taitoa työelämässä tai olla opiskellut sitä yhden kurssin verran.
Päivitä säännöllisesti: Työelämä ja osaamisesi kehittyvät jatkuvasti. Päivitä Skills-osio säännöllisesti, jotta se on aina ajan tasalla.
Skills-osion hyödyt
Skills-osion suurin hyöty on parempi näkyvyys. Nouset rekrytoijan hakutuloksissa korkeammalle mitä enemmän sinulla on etsittyjä taitoja. Aina rekrytoijan ei tarvitse edes etsiä. LinkedIn ehdottaa automaattisesti avoimeen työpaikkaan sopivia kandidaatteja. Anna siis algoritmien hoitaa työnhaku puolestasi!
Skills-osio on pieni mutta merkittävä osa LinkedIn-profiiliasi. Käyttämällä sitä tehokkaasti voit parantaa näkyvyyttäsi ja löytää uusia mahdollisuuksia työelämässä. Muista siis panostaa tähän tärkeään osioon!
Heidi Hänninen
recruitment@nico.fi
Kirjoittaja Heidi Hänninen on konsultoinut kymmeniä työnhakijoita LinkedIn-profiilien laatuun liittyen. Mikäli sinulla on rekrytointiin liittyviä kysymyksiä, älä epäröi ottaa yhteyttä!
Tämä on toinen osa LinkedIn-profiilin päivittämistä käsittelevässä blogisarjassa. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin LinkedIn-tiivistelmän merkitystä ja kolmannessa osiossa käsitellään tekoälyn hyödyntämistä. Tämän blogin teksti on yhdistelmä rekrytoijan omaa kokemusta ja tekoälyn tuottamia ideoita.