It-alan työmarkkinoiden näkymät tammikuussa 2025: Näistä osaajista yritykset kilpailevat eniten tänä vuonna
Vuosi 2024 oli monelle it-alalla työskentelevälle haastava, sillä markkinoilla vallitsi epävarmuus ja töitä oli aiempaa vähemmän tarjolla. Tilanteen kääntymistä parempaan odotettiin jo syksylle, mutta mitä todellisuudessa tapahtui? Tässä blogissa käsittelen viimeisimpiä tietoa työllisyystilanteesta, ja sitä miltä alkanut vuosi näyttää.
Tahmea vuosi 2024
Vuoden 2024 loppupuolella työttömyys Suomessa kasvoi edelleen ja avoimien työpaikkojen määrä vastaavasti väheni. Tilastokeskuksen marraskuun työvälitystilastojen mukaan it-alalla oli Suomessa 1770 työtöntä työnhakijaa enemmän vuoden takaiseen verrattuna mikä tarkoitti 20,4 % työttömien määrän kasvua. Samanaikaisesti it-alan avoimien työpaikkojen määrä laski alle puoleen edellisvuodesta. Paikkoja oli avoinna 201.
Me alalla toimivat odotimme työllisyystilanteen piristyvät jo syksyn aikana, mutta toisin kävi. Syksyn 2024 aikana käytiin vielä muutosneuvotteluja useissa it-yhtiöissä, ja myös muiden toimialojen yrityksissä ja julkisella sektorilla oli säästöpaineita, mikä johti myös it-osaajien vähennyksiin.
Marraskuussa oli Suomessa työttömänä noin 10400 it-osaajaa, ja työttömien määrä oli kasvanut kaikilla osaamisalueilla mukaan lukien koodarit, suunnittelijat, arkkitehdit, tietoverkkoasiantuntijat, käyttöpuolen asiantuntijat ja esihenkilöt. Edellisen kerran vastaava tilanne koettiin koronapandemian aikana vuonna 2020.
Käsitykseni mukaan it-alan haasteet johtuvat ensisijaisesti Suomen talouden yleisistä haasteista mutta osittain myös siitä, että pilvipalveluihin siirtymisen yhteydessä palvelujen tuottaminen on jossain määrin siirtynyt Suomesta muihin maihin. Lisäksi automaatioasteen kasvaminen on johtanut työvoiman tarpeen vähenemiseen.
Valoa näkyvissä it-alan työmarkkinoilla vuonna 2025
Alkanut vuosi näyttää onneksi it-alan näkökulmasta paremmalta! Suomen Pankin ja muiden ennustajien suhdannekatsausten mukaan Suomen talous on piristymässä hiljalleen ja talouskasvun perässä myös työmarkkinoilla tapahtuu käänne parempaan. Alkaneelle vuodelle Suomen Pankki ennustaa 0,8 % bruttokansantuotteen kasvua, ja kasvu vahvistuu seuraavana vuonna 1,8 prosenttiin.
Kun talous lähtee kasvuun, niin myös it-alan työt lisääntyvät varmasti. Käytännössä it-alan piristyminen näkyy jo Nicossakin, koska rekrytointi- ja asiantuntijoiden vuokrauksen kysyntä on lähtenyt kasvuun. Meillä on vielä matkaa kahden vuoden takaiseen kysynnän tasoon, mutta erityisesti yksityisen sektorin toimijoilla on jo uusia osaajatarpeita. Julkisella sektorilla kustannussäästöpaineet eivät ole helpottaneet, mikä voi pitää avoimien työpaikkojen ja osaajien kysynnän määrän keskimääräistä alhaisempana vielä jonkin aikaa.
Millaisia it-osaajia sitten tarvitaan lähitulevaisuudessa?
It-alan kehittymisen myötä myös asiakkaiden tarvitsemat osaamiset muuttuvat. Näyttää vahvasti siltä, että tekoäly, kyberturvallisuus, tietojen hallinta ja siirtymiset pilviratkaisujen hyödyntämiseen ovat osaamistarpeiden keskiössä.
Näemme tällä hetkellä, että seuraavilla osaamisalueilla kilpailu it-osaajista on erityisen kiivasta, sillä monen organisaation kasvun ja kehityksen kannalta näiden osaajien merkitys on kriittinen:
- Tietoturva-asiantuntijat, jotka hallitsevat erilaisia tietoturvan osa-alueita, kuten uhkien tunnistaminen, tietoturvan hallinta, tietoturva-arkkitehtuuri tai tietoturva-auditointi.
- Tietovarastoasiantuntijat, jotka kykenevät kehittämään ja ylläpitämään tietovarastoja, osaavat hyödyntää tilastollisia menetelmiä sekä pystyvät rakentamaa käyttöliittymiä, joiden avulla tietoja voidaan hyödyntää aiempaa paremmin päätöksenteossa.
- Tekoälyasiantuntijat, jotka pystyvät integroimaan tekoälyn osaksi organisaation toimintaprosesseja ja tehostamaan toimintoja uusien ratkaisujen avulla.
- Pilvipalveluasiantuntijat, joilla on osaamista pilviteknologioista, -palveluista ja -alustoista ja jotka toimivat asiantuntijoina esim. migraatioihin, palvelujen tuottamiseen, tietojen varastointiin tai turvallisuuteen liittyvissä asioissa.
- Toiminnanohjausjärjestelmien asiantuntijat, jotka suunnittelevat ja toteuttavat esim. uusien pilvipohjaisten ratkaisujen käyttöönottoja. Tästä esimerkkinä SAP S/4HANA, joka on monipuolinen liiketoiminta-alusta ja aivan muuta kuin perinteinen ERP- toiminnanohjausjärjestelmä.
Valmiina palvelemaan: Osaamista, verkostoa ja palvelua trimmattu
Olemme valmistautuneet vastaamaan asiakkaidemme it-resursointihaasteisiin ennen kaikkea parantamalla toimituskykyämme. Osaamisen kehittämisen osalta voin mainita esimerkkinä koko henkilökuntamme käymät tekoäly- ja tietoturvakoulutukset. Lisäksi olemme aktiivisesti vahvistaneet verkostoamme it-osaajilla, joita uskomme asiakkaidemme tarvitsevan jatkossa. Alihankintaverkostoomme kuuluu jo lähes 700 suomalaista ja 200 virolaista it-alan yrittäjää.
Toivomme, että tämä proaktiivinen työ näkyy sinulle siten, että löydämme sopivia tekijöitä projekteihin ja palkkalistoille entistä nopeammin ja joustavammin. Ota yhteyttä ja kerro, miten voimme auttaa juuri sinun organisaatiotasi it-resursoinnissa.
Hyvää alkanutta vuotta toivottaen
Tarmo
0500 447 024
tarmo.antila@fujitsu.com
P.S. Muistathan myös, että saat heti tiedon vapaana olevista osaajista GuruTori-palvelustamme.
Lähteet: Tilastokeskus ja Suomen Pankki